Tisztítsuk meg az országot II

Tisztítsuk meg az országot II” hulladék felszámolási pályázat

 

Az illegális hulladéklerakások okozta talaj-, víz-, és levegőterhelés megelőzése, megszüntetése, illetve a tájsebek csökkentése, környezetünk megóvása, egészséges életmódunk megőrzése a tájvédelem és tájképvédelem szempontjából kiemelten fontos. Az Energiaügyi Minisztérium elkötelezett abban, hogy támogassa az ország területén jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék felszámolását, valamint újrakeletkezésének megakadályozását. Ennek érdekében a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. nyilvános pályázati felhívást tett közzé települési önkormányzatok, egyházi jogi személyek, civil szervezetek és gazdálkodó szervezetek részére.

 

A támogatás az ország területén jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék egy részének felszámolására, valamint újrakeletkezésének megakadályozására használható fel.

 

Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 1. melléklet XVII. Energiaügyi Minisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 35. Energetikai és fenntarthatósági ágazati feladatok alcímnek a 3. Fenntarthatósági feladatok és közmű-szolgáltatások jogcímcsoport terhére – az Országos Hulladékgazdálkodási Terv megvalósításával összefüggő feladat – az EM által az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. részére biztosított forrás.

 

Nagyrécse Község Önkormányzata a „TISZTÍTSUK MEG AZ ORSZÁGOT II.” HULLADÉKFELSZÁMOLÁSI PÁLYÁZAT című pályázati kiírásra beérkezett ILJ/367-1/2024 azonosítószámú pályázatát elbírálta, és támogatásra alkalmasnak minősítette a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

A Támogató a pályázati felhívás feltételeinek megfelelően biztosította Nagyrécse Község Önkormányzata részére, az ILJ/367-1/2024 azonosítószámú pályázatban igényelt 19.472.930 Ft-ból 19.472.930 Ft egyszeri, vissza nem térítendő támogatást.

A pályázattal biztosított összeg Nagyrécse Község Önkormányzata a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék felszámolására, valamint újrakeletkezésének megakadályozására használ fel.

 

 

Az ártalmatlanítással érintett területek Nagyrécse 2117 hrsz, 0142 és a 0227/4 hrsz.

Az ott található hulladék szakemberek felmérése szerint 535 m3. A hulladék kitermelését, ártalmatlanítását hajtja végre az önkormányzat a Netta- Pannónia Környezetvédelmi KFT bevonásával.

Az önkormányzat a támogatásnak köszönhetően védelmi rendszert is ki tud építeni, amellyel megakadályozható az illegális hulladék újra termelődése.

Az RK Tűzőr Kft. bevonásával az alábbi kamerarendszer kerül kihelyezésre, mindhárom helyszínre:

  • 9 db Dahua 2MP IR motorzoom csőkamera 2.8mm-12mm (IPC-HFW1230T-ZS-2812-S5) 250G memória kártyával
  • 3 db Horganyzott fémoszlop 6 méter,3 coll átmérő, C20 beton.
  • 3 db GeWisss Fémdoboz 60×60, oszlop konzollal, egyéb villamos szerelési anyagokkal, 60×80 napelem, 85Ah akkumulátor, TP-Link 4g ruter.
  • 1 db Dahua 8 csatornás NVR+2T Hdd

3 fém oszlopra kerülnek kamerák, amelyek a bejárati útvonalakat fogják be látószögükkel.

A kamerák egymás látószögét lefedőek. A kamerás védelemmel kapcsolatos adatkezelés a törvényi előírásoknak megfelelőn, az önkormányzatokra érvényes szabályozás szerint történik.

A projekt elemét képezte még a pályázat adminisztrációjával és koordinációjával kapcsolatos projektmenedzsment feladatok.

 

A megvalósult projektnek és az ahhoz kapcsolódó kommunikációs tevékenységünkkel meg tudjuk akadályozni az illegális hulladéklerakók újra termelődést.

 

A beruházás támogatója a  NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és az Energiaügyi Minisztérium.

 

„A támogatás Nagyrécse Község Önkormányzata a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék felszámolására, valamint újrakeletkezésének megakadályozására használ fel.

Az ártalmatlanítással érintett területek Nagyrécse 2117 hrsz, 0142 és a 0227/4 hrsz.

A közelmúltban már meg is kezdődött a hulladék kitermelése, ártalmatlanítása a Netta- Pannónia Környezetvédelmi KFT bevonásával. (FOTÓINKON ÉPPEN EZEN FOLYAMATOK LÁTHATÓK) „