Hagyományok ŐrzőjePÁLYÁZAT

„A Magyar Népi Sütő-Főző Hagyományok Őrzője”

cím elnyerésére

Községünkben működő Nyugdíjasok Klubjából egy kis csapat részt vett a környéken és Magyarország távolabbi tájain is fesztiválokon, főzőversenyeken. Régi népi ételek főzésével, sütésével váltunk ismertté a gasztronómia körében. Így jutott el hozzánk a hír, mely szerint lehetőség van „A Magyar Népi Sütő-Főző Hagyományok Őrzője” cím elnyerésére. Úgy döntöttünk élünk a lehetőséggel és megpályázzuk ezt a címet.

Nagyrécse község Zala megyében, Nagykanizsától észak-keletre a Bacónaki patak melletti sík és dombos területén fekszik, 7 km-re fekszik az M7-es autópálya mentén, gyönyörű környezetben. Az elmúlt időszakban nőtt a település lélekszáma, ma 1067-en élnek itt.

2004. őszén Nagykanizsán megrendezésre kerülő I. Bor- és Dödölle  Fesztivál felhívására  a faluban élő nyugdíjas asszonyok egy csoportja úgy gondolta próbára teszi főző tudományát, jelentkezik a főzőversenyre. A gondos előkészület, a sátor népi motívumokkal való dekorációja, valamint a hagyományos nagyrécsei népviseletben való megjelenés, de nem utolsó sorban  az asszonyok főzőtudománya meghozta az eredményt. Csapatunk „Legfinomabb étel” kategóriában Bronz Fakanál díjban részesült.

Szinte még el sem múlt a verseny izgalma, máris a jövő évi versenyt tervezgettük.

2005. szeptemberében a még  jobb eredmény elérése volt a cél. Nemhiába volt a sok előkészületi munka, a régi konyhai eszközök gyűjtése a dekorációhoz, a tervezgetések, ki mit süt- főz otthon, s hogy lehet a dödöllét még különösebben, finomabban elkészíteni, mert az  „Amatőr tájjellegű étel” kategóriában Arany Fakanál díjat nyerte el csapatunk.

Ugyanezen év őszén nagy meglepetésünkre meghívást kaptunk Nyíregyházára, a Sóstói Múzeumfaluba megrendezésre kerülő „Kóstolja meg Magyarországot!” 2 napos programjára, ahol az ország különböző tájáról érkező csoportok mutatták be a tájegységeikre jellemző ételeiket.

Ez a rendezvény a zalai csapat számára 3 napot vett igénybe az utazással együtt. Nem volt akadály számunkra, 5 fiatallal és 4 nyugdíjas asszonnyal hajnalban útnak indulni. A hosszú út ellenére már délután finom ételekkel, népi hagyományoknak megfelelően dekorált sátorban, nagyrécsei népviseletben, kedvesen fogadtuk a vendégeket. Büszkék voltunk arra, hogy egy országos megmérettetésen képviselhettük szűkebb hazánkat Zala megyét.

2006. évben már nemcsak az előbb említett két nagy programon vett részt csapatunk, hanem az év elején Nagykanizsán megrendezésre kerülő Farsangi Fánkfesztiválon is, ahol I. helyezést értünk el, a finomabbnál-finomabb, ízletes és dekoratív farsangi fánkjainkkal.

Nyár közepén pedig a Nagyszakácsiban megrendezésre kerülő „Királyi Szakácsok Versenyén” egy egész udvart foglalhatott el községünk.

A 3 napos rendezvényre való készülődés és maga a rendezvény is jól összekovácsolta a nagyrécseiek apraját-nagyját.

Az udvar berendezése – egy nagy sátor dekorációja, a kapuban elhelyezett útmutató tábla, udvari kellékek – népi motívummal, eszközökkel (sporthely, paraszti szerszámok, stb.) való felszerelése, népviseletben való megjelenés, vidám nótaszó, tájjellegű ételek sütése- főzése mind-mind színessé tette a rendezvényen való megjelenésünket.

A sok vendég megjelenése udvarunkban arról tanúskodott, hogy nem volt hiábavaló a 3 nap. Mindezek mellett a sikert bizonyította az is, hogy az itt kapott díjból a résztvevők kiránduláson vettek részt a III. Őrségi Nemzetközi Tökfesztiválon. Ez a kirándulás nemcsak kikapcsolódásra, szórakozásra volt jó, hanem tapasztalatszerzésre is.

Alig pihentük ki magunkat, s máris készülhettünk a III. Bor és Dödölle Fesztiválra, ahova már Nagyrécse több csapattal is nevezett. Ez évben sem vallottunk szégyent. „Amatőr tájjellegű ételek” kategóriában és „Amatőr Dödölle” kategóriában is III. helyezést értünk el.

2007. évben már kihagyhatatlan volt számunka a nagykanizsai Farsangi Fánkfesztivál, ahol ez évben is szép eredményt értünk el.

Falunapunkat minden évben nyár elején tartjuk, ahol nem maradhat el a főzőverseny, melyen mindig számíthatnak ránk.

Ez évben első alkalommal vettünk részt Zalakomárban a Mezővárosok Találkozójának főzőversenyén. Az első év nagy meglepetést hozott számunkra. Két csapattal indultunk és az I. és II. helyezést el is nyertük.

Alig telt el egy hónap, s már a kanizsai Dödölle Fesztiválra kellett készülni. Sokan azt hiszik egy rendezvényen, fesztiválon főzni nem nagy dolog, de aki részt vett már ilyen rendezvényen, az tudja, jó pár nappal azelőtt elkezdődik a pakolás. Itthon ne maradjon semmi, mit kell vinni: edények, nyersanyagok, dekoráció, stb. A fesztiválon a főzés mellett a vendégek kiszolgálása is fontos feladat. A fáradhatatlan és a lelkes munka meghozta gyümölcsét. Csapatunk tagjai örömmel vették át az „Amatőr Dödölle” kategória I. helyezését. Ez volt a legnagyobb érdem számunkra.

Ez évben is meghívást kaptunk Nyíregyházára a „Kóstold meg Magyarországot!” programra, melyre szívesen és örömmel mentünk.

2008-ra már falunkban is sokan büszkén és  irigykedve kérdezgették:

„Ti akárhova mentek mindig nyertek?” Igen, ezeken a rendezvényeken sokat lehet nyerni, de nem csak helyezést, hanem sok jó barátot, ismerős kedves arcokat, sok vidámságot, s az együttlét örömét.

A szomszéd községek falunapjaira is hivatalosak voltunk, melynek főzőversenyein is az I. helyezést értük el.

Zalakomárban ismét eredményesen szerepeltünk a „Mezővárosok találkozóján”.

A Dödöllefesztiválra már községünkből 4 csapat is jelentkezett. Köztük 2 a fiatalabb korosztályból, akik kedvet kaptak tőlünk, s bizonyítani akartak, hogy bizony ők is finomakat tudnak főzni.

„Amatőr tájjellegű étel” kategóriában a II. helyet szereztük meg. Két csapatunk is a Szakmai különdíj Arany fokozatát kapta meg. Másik két csapatunk is részesült a Szakmai Különdíjban.

A Nyíregyházi meghívást ismét örömmel vettük, ahol  „Gasztronómiai díjban” részesültünk.

Az év ezzel számunkra még nem ért véget, hisz meghívást kaptunk a Nagykanizsai Gasztronómiai Egyesülettől. Felkértek bennünket, hogy vegyünk részt a II. Régiós Gasztro-Csatán Neszmélyben. Szívesen fogadtuk meghívásukat. Az évek során több alkalommal találkoztunk velük, s így jó barátság alakult ki köztünk. Úgy gondoltuk ez a rendezvény már csúcspontot jelent számunkra. De úgy látszik mégsem, hisz itt kaptuk a meghívást a 2009. évi Gasztro-Csata rendezvényre, melyet úgy gondoltak pályázzunk meg, s így elnyerhetjük „A Magyar Népi Sütő-Főző Hagyományok Őrzője” címet.

Örülünk, hogy a gasztronómia országosan is elismert nagyjai között, s velük együtt dolgozhatunk, valamint ezt az ősi ételt, a dödöllét népszerűsíthetjük.

Így 2009-es évet még nagyobb reményekkel kezdtük. Nem sokat kellett várnunk, hogy újra részt vegyünk egy nagyobb mértékű fesztiválon. Ugyanis Nagykanizsa úgy döntött, a helyi fánkfesztivált országossá növeli, így február közepén megrendezésre került az I. Országos Fánkfesztivál, ahol „Különleges fánk” kategóriában I. helyezést értünk el és a „Legszebb Stand” különdíjat is csapatunk kapta meg.

Mindezek mellett a hejszakácsok.hu oldalon is megjelent már Pölcz Lászlóné Irma néni sósperece, Tóth Lajosné Marika néni diós pogácsája. Valamint a Zalai Hírlap konyhája cikkben is már többször szerepeltünk receptekkel.

Reméljük a továbbiakban is tudjuk segíteni a magyar gasztronómia területén a népi hagyományok őrzését. Szívesen továbbadjuk a fiatalabb generációnak az általunk szerzett tapasztalatot, tudást. Segítjük őket abban, hogy a régi értékek megőrzésre kerüljenek, a néphagyományok ne merüljenek feledésbe.