VP6-19.2.1.-46-5.1-22- Külterület gondozási eszközök beszerzése Nagyrécsén

 

Külterület gondozási eszközök beszerzése Nagyrécsén

Nagyrécse Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program keretén belül az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.- 46-5.1-22 kódszámú, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület – Közösségi tevékenységek erősítése eszközbeszerzés támogatásával című felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be.

A „Külterület gondozási eszközök beszerzése Nagyrécsén” című projektötlet pozitív elbírálásban és támogatásban részesült. A 3389350186 projekt azonosítóval rendelkező elképzelés a 90%-os intenzitású támogatásnak köszönhetően 9 061 070 Ft állami és európai uniós támogatásban részesült. A projekt teljes költsége 10 067 869 Ft, melynek megvalósításához az önkormányzat         1 006 799 Ft önerőt társít.

A vissza nem térítendő támogatás összege 9 061 070 Ft, amelyet a pályázó a zöldterület gondozási eszközparkjának fejlesztésére, a projekt előkészítés és a projekt menedzsmentre, valamint a projekttel kapcsolatos kötelezően előírt nyilvánosság, és marketing, kommunikációs szolgáltatások költségei megvalósítására fordít.

A beszerzett új eszközök: 1 db Fűnyírótraktor vágóasztallal, forgókefével, hótoló gumi éllel, profi utánfutóval, 1 db Mulcsozó, 2 db lobfújó, 3 db fűnyíró, 1 db nagynyomású mosó, 1 db magassági ágvágó, 2 db szegélynyíró, 2 db bozótvágó, 3 db láncfűrész és hozzá 1 db láncélező.

Az uniós és állami támogatásból történt eszközbeszerzésnek köszönhetően a zöldterület karbantartási munkálatai könnyebbé és hatékonyabbá válnak. Az új alacsonyabb fogyasztású, és kisebb karbantartási igényű zöldterület gondozására vásárolt eszközök révén jelentős összeget takarít meg az önkormányzat, nő a nagyrécsei turisztikai attrakciók látogatottsága, a gondozottabb településképnek köszönhetően a község turisztikai vonzereje is megnő. A település nevezetességeinek rendben tartása – úgy, mint az Inkey kastély parkja és a Tele-Ka-Land Mesepark, a Szent László templom környezete, a Bacónak-hegyi kápolna környéke, a Nordic Walking pálya – könnyebben megoldhatóvá válik a beszerzett eszközökkel.

Az új berendezések beszerzése a környezettudatosság szempontjainak a figyelembe vételével történt: anyagtakarékos, környezettudatos döntés születet, mivel a beszerzett eszközök megfelelnek a legújabb előírásoknak. A korszerűbb, környezetkímélőbb gépek használata miatt csökken az éves CO2 kibocsájtás.

Az uniós és állami támogatásnak köszönhetően megvalósult fejlesztés eredményeként teljesíthetővé válik a zöldterületeken elvárt szezonális folyamatos kaszálása, ami a jelenlegi elhasználódott eszközökkel nem volt tartható. Az új alacsonyabb fogyasztású, és kisebb karbantartási igényű zöldterület gondozására vásárolt eszközök révén önkormányzatnál megtakarítás keletkezik.

A település turisztikai vonzerejének növekedése által nő a település megtartó ereje és a helyiek összetartozás érzése, valamint a településre érkező turisták számának növekedésével lehet számolni.

A fejlesztés hatására csökken a zöldterület karbantartásra szánt idő ezzel együtt nő a tevékenység hatékonysága, tervszerűbbé válik a tevékenység, ami a munkatársak munkaidő kihasználásának javulását eredményezi. A település lakosságának a zöldterületek rendben tartásával kapcsolatban érzett felelősség tudata növekszik.  

KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT.

Laskai Béla polgármester